logo zwart

Waarom voor borstvoeding kiezen?

Als je je afvraagt waarom je best voor borstvoeding zou kiezen, vertel ik je vanuit mijn ervaring als kraamverzorgende wat meer over de voordelen ervan. Aarzel niet om mij een bericht te sturen als je nog bijkomend advies zou willen verkrijgen. 

Borstvoeding is de natuurlijkste voeding voor je baby en creëert een intiem moment tussen jou en je kindje. Omdat je vanaf de zestiende week van je zwangerschap mogelijk al moedermelk aanmaakt, zal je dan ook vrijwel altijd voldoende voeding ter beschikking hebben.

De allereerste keer dat je je kindje aanlegt, krijgt het colostrum toegediend. Dat zit boordevol antistoffen en beschermt je baby tegen ziektes.

Newborn,Baby,Boy,Sucking,Milk,From,Mothers,Breast.,Portrait,Of
shutterstock min ()

Volg een borstvoedingscursus

Hoewel borstvoeding zowel voor jou als je kindje erg voordelig kan zijn, is die niet voor iedereen vanzelfsprekend. In het begin zal je eraan moeten wennen. Wat helpt is om vooraf een borstvoedingscursus bij te wonen waarin je leert hoe je kan zien of je baby honger heeft en hoe je je kindje kan aanleggen

Handig is dat veel verloskundige praktijken en ziekenhuizen voorlichtingsmomenten over borstvoeding organiseren. Die kan je aan je zorgverzekeraar declareren, waardoor je in veel gevallen geen premie hoeft te betalen.

Tips voor wie geen borstvoeding geeft

Of je borstvoeding geeft, is een compleet persoonlijke keuze. Wie dat niet doet, kan er tevens bij gebaat zijn om mijn tips te volgen. Houd er allereerst rekening mee dat je lichaam al in de eerste weken van je zwangerschap onder invloed is van hormonen, waardoor het extra klierweefsel aanmaakt. Daardoor zullen je borsten gevoelig zijn en tijdelijk opzwellen. 

Vanaf de zestiende week kunnen de klieren al moedermelk beginnen aan te maken. Om je baby toch alle voordelen van colostrum mee te geven, kan je die net na de geboorte aanleggen. De eigenlijke melkproductie is dan nog niet gestart, maar je kind heeft dus wel de nodige antistoffen kunnen opnemen.